ALES Başvuru Tarihi 2021
ÖSYM tarafından bu sene üç kez düzenlenecek olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) için heyecanlı bekleyiş devam etmekte. Sınav başvurularını bekleyen adaylar, bir yandan hazırlıklarını ve çalışmalarını sürdürürken bir taraftan da ALES Başvuru Tarihi 2021 takvimini sorguluyor. Peki, ALES/1 ne zaman yapılıyor?
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ile akademik kariyerlerine başlamak isteyen birçok kişi, bu sınavın ne zaman yapılacağını her yerde sorgulamaya devam ediyor. ÖSYM geçtiğimiz günlerde ALES 2021 takvimini yayımladı. İşte, ALES/1 ALES/2 ALES/3 tüm sınav ve başvuru tarihleri…
2021 ALES TAKVİMİ
ÖSYM tarafından açıklanan bilgiye göre Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı 2021-ALES/1, 2 Mayıs 2021 tarihinde yapılacaktır.
Sınavın başvuruları ise 12-22 Mart 2021 tarihleri arasında kabul edilecek.
Bu sınavın geç başvurusu 1 Nisan 2021’de alınacaktır. Söz konusu sınavın sonuçları ise 27 Mayıs’ta sınav adaylarının erişimine açılacak.
Bu yıl düzenlenecek diğer ALES oturumları ise 19 Eylül ve 21 Kasım tarihlerinde organize edilecektir.
BU YIL YAPILACAK DİĞER ALES OTURUMLARINA DAİR BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
ALES’E KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?
ALES için ÖSYM tarafından yapılan açıklamada sınavın yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu olarak belirlenmiş bir sınav sistemidir. Yüksek lisans programına geçiş olarak değerlendirildiğinde sınava lisans programından mezun olmuş, lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar ile yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve denklik belgesi olanlar başvuru yapabilir.
ALES Nedir?
ÖSYM tarafından ALES olarak kısaltılan sınavın adı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi sınavıdır. İsminden de anlaşılacağı üzere lisansüstü öğrenim görmek isteyen yada akademik kariyer planlanlayan kişilerin girdiği sınavdır. Yılda üç defa yapılan bu sınavda puan aralığı 50 ve 100 arasında oluşmaktadır. 07.09.2017 tarihli değişiklikle sınav sözel ve sayısal olarak 2 testten ve 100 sorudan oluşmaktadır. Sınav süresi 2.5 saat, geçerlilik süresi ise 5 yıl kabul edilmektedir.
Soru Dağılımı ve Konular
ALES’in içeriği ve değerlendirme ölçütü olarak ÖSYM’nin ifadesi ile sözel testte, sözcükte, cümlede ve parçada anlam, cümle ve metni tamamlama, kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altında yer alan sorulardan oluşmaktadır. Burada adayların temel dil bilgisi becerilerinin yanı sıra daha çok sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek için amaçlanmaktadır. Sayısal testte ise temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma, tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını ve tiplerini içermektedir. Adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerileri ölçülmektedir.