Tüm Başvuru Tarihi ve Tarihleri

YKS 2023 Başvuru Tarihi

YKS 2023 Başvuru Tarihi Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu ÖSYM tarafından açıklandı sınava girecek adaylar dikkat işte ÖSYM 2023 YKS Başvuru Tarihi ve Sınav Tarihleri…

ÖSYM’nin açıkladığı “2023 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi”ne göre, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2023-YKS) sınav tarihi belli oldu.

YKS 2023 ne zaman?

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2023-YKS) 17-18 Haziran‘da yapılacaktır.

Temel Yeterlik Testi (TYT) 17 Haziran, Alan Yeterlik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) 18 Haziran’da gerçekleştirilecektir.

2023 YKS başvurusu ne zaman başlıyor?

YKS başvuruları 9 Şubat-6 Mart 2023’te alınacak, sınavın sonuçları 20 Temmuz’da açıklanacaktır.

1. AYT

AYT, açılımı Alan Yeterlilik Testleri olan ve 2018 yılından bu yana uygulanmakta olan YKS’nin ikinci oturumudur. Lise son sınıf öğrencileri ya da lise mezunu olan kişiler 4 yıllık bir üniversiteye gitmeye hak kazanabilmek için AYT’ye girmelidir. Alan Yeterlilik Testi’ne sadece TYT barajını geçmiş olan öğrenciler girebilmektedir. AYT’de adayların karşısına Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden sorular çıkmaktadır. Sınava girecek olan adaylar hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri çözmelidir. Puan türlerinin tamamının hesaplanmasını isteyen adaylar ise bütün soruları çözmelidir. Alan Yeterlilik Testleri’nde adayların karşısına 40 matematik, 40 Türkçe, 40 fen bilimleri ve 40 sosyal bilimler sorusu çıkmaktadır. Toplam soru sayısı 160’dır.

4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü AYT’de baraj puan 180’dir. AYT puanının hesaplanabilmesi için adaylar ilgili testlerin en azından birinden 0,5 ham puan almış olmalıdır. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık olmak üzere toplamda 3 farklı puan türü bulunan AYT, öğrencilerin kendi alanlarında sahip oldukları başarıları ölçmektedir.  AYT puanının üniversite sınav sonucuna etkisi ise %60’dır.

2. TYT

TYT’nin açılımı Temel Yeterlilik Testidir ve 2018 yılından bu yana uygulanmakta olan YKS’nin (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) ilk oturumudur. TYT’ye giren adaylar, AYT veya YDT’ye girmeden de üniversiteye gidebilmektedir. TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girebilmek için adayların TYT puanının en az 150 olması gerekmektedir. 150 ve üzerinde puan alan tüm adaylar 2 yıllık bölümlere yerleşebilmektedir.

Üniversiteye girmeye hak kazanabilmek için girilmesi zorunlu olan TYT, mantıksal düşünme, akıl yürütme, değerlendirme ve düşünme temelli problem çözme becerilerini ölçmek üzerine kurulu bir sınavdır. TYT’den 200 ve üzeri puan alan adaylar sınav sonuçlarını 2 yıl kullanabilmekte, isterlerse bir sonraki sene TYT’ye girmeden AYT ve YDT’ye girebilmektedir. Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri derslerinin bulunduğu Temel Yeterlilik Testi, toplamda 120 sorudan oluşmaktadır. Sınavda adaylara verilen süre ise 135 dakikadır.

TYT baraj puanı 150’dir. TYT barajını geçememiş olan adaylar, AYT veya YDT’ye girebilmektedir fakat SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmamaktadır. TYT puanının hesaplanabilmesi için gerekli olan net sayısı ise Türkçe veya Matematik testlerinin herhangi birisinden 0.5 nettir.

TYT’de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Türkçe ve matematik TYT’de başarıyı belirleyen en önemli derslerdir. Üniversite sınav sonucunun %40’ına etki eden TYT, 40 matematik, 40 Türkçe, 20 fen bilimleri ve 20 sosyal bilimler sorusundan oluşmaktadır. Bu derslerin yüzde bakımından ders ağırlıkları ise şöyledir: Türkçe %33, Matematik %33, Sosyal Bilimler %17, Fen Bilimleri %17.

3. YDT

YDT’nin açılımı Yabancı Dil Testi’dir ve 2018 yılından bugüne kadar uygulanmakta olan YKS’nin 3. oturumudur. Dil puanı ile öğrenci alan bölümlere girmek isteyen adayların girmesi gereken sınavdır. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden herhangi biri seçilerek girilen YDT’de alınacak olan puanla sadece 4 yıllık dil bölümlerine girilebilmektedir. 2 yıllık dil bölümü bulunmamaktadır.

YDT’de adaylara toplam 80 soru sorulmaktadır ve sınav süresi 120 dakikadır. YDT’nin YKS puanına etkisi %60’dır. 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü sınavda adaylar için belirlenen baraj puan 180’dir. Yabancı Dil Testi’nin hesaplanabilmesi için 80 sorudan en az 0,5 net yapılmalıdır.

YKS’ye Nasıl Başvuru Yapılıyor?

YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), 3 oturumdan oluşan (TYT, AYT, YDT), 2018 yılından beri öğrencilerin üniversiteye gitmek için girdikleri bir sınavdır. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kaydı olan ve İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Nüfus Müdürlüklerinden fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı edinen tüm adaylar, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı bulunanlar sistemde geçerli eğitim bilgisi de bulunuyorsa bir başvuru merkezine gitmeye gerek kalmadan YKS başvurularını, sınava başvuru süresi içinde internet aracılığıyla veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla bireysel olarak yapabilmekte ve belirlenen süre içinde sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayabilmektedir. YKS’ye başvururken izlenmesi gereken yol aşağıda listelenmiştir.

Exit mobile version